مالیات دخانیات چیست؟
مالیات دخانیات، مالیاتی است که دولت بر تولید، واردات یا فروش محصولات دخانی مانند سیگار، توتون پیپ، تنباکو قلیان و سایر محصولات مشابه اعمال میکند.
هدف اصلی از وضع مالیات دخانیات، کاهش مصرف این محصولات و به تبع آن، ارتقای سلامت عمومی است. چرا که مصرف دخانیات، مضرات سلامتی بسیار زیادی دارد و سبب بیماریهای مختلف از جمله سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، و بیماریهای تنفسی میشود.
قانون مالیات دخانیات در 1402
قانون مالیات دخانیات در بودجه ۱۴۰۲، بند (ه) تبصره (17) قانون بودجه سال 1402 کل کشور است که مقرر داشته: " از ابتدای سال ۱۴۰۲، به قيمت خرده فروشی، از هر نخ سيگار توليد داخل با نشان ايرانی، مبلغ پانصد (500) ريال، توليد داخل با نشان (برند) بين المللی، يک هزار (1.000) ريال و هر بسته پنجاه گرمی تنباكوی قليان داخلی، دويست هزار (200.000) ريال، به عنوان ماليات اضافه؛
و از هر نخ سيگار وارداتی، مبلغ هشت هزار (8.000) ريال و هر بسته پنجاه گرمی تنباكوی قليان وارداتی، سيصد و پنجاه هزار (350.000) ريال، به عنوان حقوق ورودی، دريافت می شود تا مطابق رديف های اين قانون، به نسبت مساوی، برای بخش سلامت، با اولويت احداث و تجهيز مراكز ناباروری و زايشگاه های دولتی، ورزش همگانی و ورزش بانوان، هزينه گردد."
انواع مالیات دخانیات
در کشور، دو نوع اصلی مالیات دخانیات وجود دارد:
1- مالیات بر ارزش افزوده:
- این مالیات به طور کلی بر روی همه کالاها و خدمات، از جمله محصولات دخانی، اعمال میشود.
2- مالیاتهای خاص:
- این مالیاتها فقط بر محصولات دخانی اعمال میشوند و به منظور کاهش مصرف و تامین منابع مالی برای برنامههای مربوط به سلامت وضع شدهاند.
- نرخ مالیاتهای خاص بر حسب نوع محصول دخانی متفاوت است:
- سیگار، توتون پیپ و تنباکوهای تولید داخل: 35 درصد
- سیگار، توتون پیپ و تنباکوهای تولید داخل با نشان بینالمللی: 50 درصد
- سیگار، توتون پیپ و تنباکوهای وارداتی: 75 درصد
- توتون خام وارداتی: 20 درصد
- توتون فرآوری شده وارداتی: 45 درصد
علاوه بر این مالیاتها، حقوق ورودی نیز بر محصولات دخانی وارداتی تعلق میگیرد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که در مورد مالیات دخانیات صحبت کردیم در صورت وجود هرگونه سوال می توانید با شماره های بخش پشتیبانی تماس حاصل فرمایید.